Tarihçe

       Bir kamu kuruluşu olan ve en yakın il merkezine 240 km uzaklıkta bulunan Anamur Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), öğrencilerimizin bireysel yeteneklerini fark etmelerini ve özel ilgi alanlarına yönlendirmelerini sağlayan proje tabanlı bir eğitim merkezidir. 2019 yılında kurulmuştur. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı her yıl üstün yetenekli öğrencileri (bilim, müzik ve sanat alanlarında) belirlemek için Pedagojik Araştırma Merkezlerinin IQ testleri yardımıyla ulusal bir sınav ve bir dizi değerlendirme yapmaktadır. Öğrencilerimiz bu sınav ve değerlendirmelerden geçerek “üstün yetenekli” kabul edilen çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye'de 2023 itibariyle 850 adet “Bilim ve Sanat Merkezi” açılmıştır ve bunlar proje ve araştırmalara dayalı ek eğitim vermektedir. Bu merkezler 18 yıllık bir birikime sahiptir ve eğitimin her alanında birbirini destekler. İlkokul 1. 2. ve 3. sınıflarda “üstün yetenekli” tanısı alan öğrenciler, liseyi bitirene kadar genel örgün eğitimlerine ek eğitim olarak merkezimizde eğitimlerine devam etmektedirler. Merkezimizde her öğrencinin bir rehber öğretmeni bulunmakta olup, ilkokulda başlayan “Destek Grupları” BYF (Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme) programına, bu programın eğitimini tamamladıktan sonra ÖYG (Özel Yetenekleri Geliştirme) programına, son olarak öğrencilerimiz bu programı bitirdiklerinde ilgi ve yeteneklerine göre her yıl bir proje bitirecekleri proje öğrencisi olmaktadırlar. Yani ilkokuldayken eğitime başladıkları ve liseden sonra mezun oldukları için öğrenci sayımız her geçen yıl artmaktadır. Şu anda 9/17 yaşları arasında 129 öğrencimiz vardır. Yetenekli olarak tanınmak, doğru yönlendirilmediği takdirde dezavantaja dönüşeceğinden, öğrencilerimizi doğru yönlendirmek çok önemlidir. Geleceğin liderleri olan öğrencilerimizin her alanda ileri düzeyde eğitime ve desteğe ihtiyacı vardır. Öğrenme hızları ve algıları diğer öğrencilere göre çok daha yüksektir. Bu bağlamda öğrencilerimizi 21. yüzyıl becerilerine hazırlamak ve geleceğin mesleklerinin gerektirdiği becerilerle donatmak kurumumuzun temel misyonudur.

Fen, görsel sanatlar, bilişim teknolojileri, ICT, Yapay Zeka, robotik kodlama, seramik, ahşap el sanatları, müzik, matematik, felsefe, yaratıcı drama, kimya, biyoloji, hidroponik tarım uygulamaları ve İngilizce atölyelerimiz bulunmaktadır. Bir müdür ve bir müdür yardımcısı olmak üzere 7 kadrolu, 5 görevlendirme olmak üzere toplamda 12 öğretmenden oluşan kadromuz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ulusal sınavı kazanarak kurumumuzda göreve başlamıştır. Merkez binamıza ek olarak 4 dönüm arazimiz vardır ve bu arazi, öğrencilerimizin tarım, kimya ve biyoloji alanlarında uygulama yapması için kullanılmaktadır. Tarım bölgesinde olmamız nedeniyle velilerimizin çoğu geleneksel tarım yöntemlerinin uygulandığı seracılıkla uğraşmaktadır. Çoğunluğu sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı olan ebeveynlerimizin, özel yetenekli çocukları olduğu ve onları farklı alanlarda desteklemek zorunda oldukları için birden fazla dezavantajı bulunmaktadır. Bu alada da okulumuzda Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Atölyesi kurulmuştur.

ETwinning sertifikalarımız vardır ve ayrıca kurum olarak ESafety Label'e başvurumuz bulunmaktadır. 5 adet ETwinning projesi tamamlanmıştır ve halen devam eden 3 projemiz bulunmaktadır. Öğretmenlerimizin çoğu Avrupa ve Ulusal Kalite Etiketlerine sahiptir.

 

 

Devam eden 2021-1-NO01-KA220-SCH-000032511 nolu “E-STEAMSEL” başlıklı bir Erasmus+ KA210SCH projemiz bulunmaktadır.  

Ayrıca Anamur Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu bir başka Erasmus+ Projesi olan “No Man No Woman; Just Human” başlıklı 2020-1-NO01-KA201-076451 nolu projesinde pilot okul olarak yer almaktayız.

Okulumuzun proje ekibi, müdür ve altı öğretmenden oluşmaktadır.

Okulumuzun eTwinning sorumlusu, aynı zamanda Akıl ve Zeka Oyunları atölyemizin de öğretmeni olan, tüm projelerde aktif yer alan ve öğrencilerimizi ulusal yarışmalara hazırlayan Fetiye TEKKEŞİN’dir. Sınıf öğretmenimiz, Destek gruplarında etkinlik temelli öğretimi başarıyla sürdürmektedir. İşletme alanında yüksek lisansa sahip öğretmenimiz, kurum kültürünü yayma noktasında anahtar rol oynamaktadır.

Nasibe KAN kimya öğretmeni ve Scientix elçisidir. AB destekli projeler ve TÜBİTAK, SODES vb. ulusal projeleri yürütme tecrübesine sahiptir. STEAM alanında derece ve sertifikalara sahiptir. Ayrıca değerlendirme yöntemleri konusunda yüksek lisans yapmıştır. Projelerin yürütülmesi, sonuçların değerlendirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda uzmandır. Ayrıca Teknofest, Tübitak gibi yarışmalarda öğrencilerimizin danışmanı olarak yer almaktadır.

Kiraz YILDIZ Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü mezunudur ve Steam Eğitmenidir. Yurt içinde ve yurt dışında matematik alanında bilimsel araştırma projeleri yürütmektedir. Uluslararası disiplinler arası yaklaşımlar spor ve sosyal bilimler kongresinde makale ve araştırma çalışmalarında yer almıştır. Sahne oyunları, dijital oyun alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Sanat ve fotoğrafçılık alanında üstün yetenekli ve özel eğitim öğrencilerine mentörlük yapmakta ve aritmetik becerilerini artırmaya yönelik atölye çalışmaları yürütmektedir.

Aylin Er Bilişim Teknolojileri öğretmenimizdir ve bu alanda uzmandır. Katıldığı projelerle öğrencilerimizi ulusal yarışmalara hazırlamada çok aktiftir.

Fatma ÜLKER felsefe ve Yaratıcı Drama Öğretmenimizdir. Ayrıca ulusal ve uluslararası projelerin yaygınlaştırılması, öğrencilerin web2.0 araçları ile logo, afiş, diğer yaygınlaştırma ve bilinçlendirme materyallerinin hazırlanması konusunda organize edilmesi konularında da deneyimlidir. Ülker, Bakanlık projeleri kapsamında yetişkinlere ve öğretmenlere mesleki gelişim eğitimleri vermektedir. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi onaylı Yaratıcı Drama Eğitmenidir. Ülker, dijital içerik geliştirme konusunda uzmandır. Aynı zamanda STEAM eğitmenidir. Erasmus projeleri başta olmak üzere ulusal ve uluslararası projelerde deneyim sahibidir. Ülker, oyun tabanlı öğrenme ve yaratıcı drama yoluyla ekolojik okuryazarlık ve çevre konularında eğitimler vermektedir.

Kurumumuzun müdürü Banu TEPE olup İngilizce öğretmenidir. Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nde eğitim yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır. 2020 yılında kurumda çalışmaya başlamıştır. Ondan önce 20'den fazla Comenius ve Erasmus+ projesini koordine etmiş veya katılmıştır. 14 yılı aşkın süredir bu projelerde çalışmaktadır. 3 yıl Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Gümüşhane İl Koordinatörü olarak çalışmıştır. AB projelerinin yönetimi ve değerlendirilmesi ile proje bütçe yönetimlerinde büyük deneyime sahiptir.

 

Fen Bilimleri öğretmenimiz Nurullah PINAR, öğrencilerimizin yaparak yaşayarak laboratuvar çalışmalarında yer almalarında önemli bir rol oynamakta ve Tübitak, Teknofest ve eTwinning gibi ulusal yarışmalarda ve projelerde aktif görev almaktadır. Aynı zamanda Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları atölye çalışmalarını Nasibe KAN ile birlikte yürütmektedir.

Bunların dışında tüm öğretmenlerimiz öğrencilerimize daha fazlasını verme, onları en iyi donanımlarla geleceğe hazırlama konusunda özverili ve idealisttir. Daha önce de belirttiğimiz gibi öğrencilerimiz yetenekli ve dünyamızın liderleri olacaklardır.

Türkiye'de değişecek çok şey bulunmaktadır ve bu değişimi yaratmak için çocuklarımızı iyi donatmamız gerekmektedir. Yetenekli olmak bir hediyedir ama doğru yönlendirilmezse büyük bir dezavantaj olabilir. Gelecekte Türkiye'yi değiştirme şansına sahip olabilmeleri için çocuklarımıza kurumumuzun vizyonu doğrultusunda olanaklar sağlanmaktadır.

Kurumumuz proje ve araştırmaya dayalı öğrenme yöntemlerini kullanan bir eğitim anlayışına sahiptir. Merkezimizin adından da anlaşılacağı üzere öğrencilerimize sanat ve bilimi birleştirerek öğrenme becerisi kazandırmak temel misyonumuzdur. Bu bağlamda STEAM çalışmaları bizim için çok önemlidir. BİT laboratuvarımız kurumumuzda etkin olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Vakıfbank ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında kurumumuza kazandırılan Yapay Zeka Atölyemiz, bu bağlamda çocuklarımıza yeni olanaklar sunmaktadır.  İngilizce, Matematik gibi temel atölyelerimizde WEB2.00 araçları ile içerik hazırlayan öğrencilerimiz danışmanları eşliğinde kendi eğitim materyallerini hazırlamaktadırlar.

Robotik kodlama eğitimi alan öğrenciler Teknofest, Tübitak gibi ulusal bilim ve teknoloji yarışmalarına katılmaktadır. Görsel sanatlar atölyesinde aldıkları eğitim ile ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan öğrencilerimiz resim, dijital tasarım, seramik ve ahşap el sanatları gibi sanatın tüm alanlarına aktif olarak katılmaktadırlar.

Okulumuzda STEAM çalışmaları kadar sosyal ve duygusal öğrenme de önemlidir. Steam ile Sosyal ve Duygusal Öğrenme Yöntemini birleştirmemize yardımcı olan ve bunu sağlayan E-Steam-SEL adlı devam eden Erasmus+ Projemizin ışığında yol alan Rehberlik Servisimiz, kendini motive etme, sosyal duygusal yetenekleri kullanma, ergenlikle ilgili stresle ve akademik başarının baskısıyla başa çıkma yollarına odaklanmaktadır. Sanat terapisi, veliler ve öğrenciler için atölye çalışmaları güncel uygulamalarımızdan bazılarıdır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi